علاوه بر آن موجب حفظ محیط زیست میشود. بدین منظور عمدتا دو روش برای تصفیه آب در کارخانجات سنگبری ارائه شده است که عبارتند از : 1. روش سنتی 2. روش مدرن (فیلتر پرس) که در ادامه به شرح این روشها و مقایسه این دو روش میپردازیم :
روش سنتی
در این روش که در گذشته مرسوم بوده و امروزه به دلایل متفاوت جز روشهای منسوخ شده میباشد احتیاج به ساخت تعداد زیادی استخرهای پساب سنگبری میباشد که در نتیجه احتیاج به اختصاص دادن مساحت بزرگی از زمین کارخانه برای جمع آوری گِل سنگ میباشد که هزینه زیادی را به تولید کننده تحمیل میکند علاوه بر آن در این روش میزان آب مصرفی ، نیروی انسانی ، تخریب محیط زیست ... در مقایسه با روش مدرن(فیلتر پرس) بسیار بیشتر است .
روش مدرن (استفاده از فیلتر پرس)
در این روش کلیه دوغاب که در کارخانه ایجاد شده و نیازمند جداسازی است طبق شکل ابتدا وارد مخزنی میشود (A) بعد توسط پمپهای مخصوص از این مخزن وارد تانک ته نشین کننده (کلاریفایر) (C) میشود در طی این مسیر مواد شیمیایی مخصوص (فلوكولانت) (B) به دوغاب اضافه میگردد که موجب تسریع در تهنشین کردن گِل سنگ میشود . در تانک ته نشین کننده آب تمیز از یک سمت خارج شده و به مخزنی جدا (H) منتقل شده تا دوباره به خط تولید پمپاژ میشود و از انتهای مخزن گِل ته نشینشده از طریق شیر اتومات (D) به منبع جمعآوری گل منتقل میشود . در این منبع بعد از همگن کردن گِل (E) ، توسط پمپ مخصوص به فیلترپرس (G) تمام اتوماتیک مجهز به صفحات بازشو و لرزاننده (shaker) و در صورت نیاز مجهز به سیستم شستوشو که همگی توسط PLC کنترل میگردد پمپاژ شده و در آنجا آب موجود در گل گرفته میشود و گل خشک شده از مابین صفحات فیلترپرس جدا شده و تخلیه میگردد و آب گرفته شده دوباره به مخزن اولیه هدایت میشود .
از مزایای فیلتر پرس نسبت به روش سنتی میتوان موارد زیر را نام برد :
- استفاده از زمینهای اشغال شده توسط استخرها و گل ریزها
- صرفه جویی در آب مصرفی
- صرفه جویی در نیروی انسانی
- افزایش سرعت و راندمان
- حذف عملیات گِل کشی
- جداسازی راحت پودر سنگ و حمل راحت آن
- اشغال فضای کمتر کارخانه و جلوگیری از تخریب محیط زیست